Aalst

Kanunnik Colinetstraat 15/4,
9300 Aalst

Tel. 052 22 14 43

Openingsuren loket:

di 9u – 12u

do 9u – 12u

In de namiddag op afspraak

Telefonisch bereikbaar:

Elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur

Berlare

Gaver 70,
9290 Berlare

Tel. 052 22 14 43

Openingsuren loket:

ma 9u – 12u

vrij 9u – 12u

In de namiddag op afspraak

Telefonisch bereikbaar:

Elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur

Dendermonde

Serbosstraat 2/16,
9200 Dendermonde

Tel. 052 22 14 43

Openingsuren loket:

ma 9u – 12u

di 9u – 12u

woe 9u – 12u

do 9u – 12u

vrij 9u – 12u

In de namiddag op afspraak

Telefonisch bereikbaar:

Elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur

Sluitingsdagen 2024
Maandag 1 april, Woensdag 1 mei, Donderdag 9 mei, Vrijdag 10 mei, Maandag 20 mei, Donderdag 11 juli, Vrijdag 12 juli, Donderdag 15 augustus, Vrijdag 16 augustus, Vrijdag 1 november, Maandag 11 november, Woensdag 25 december, Donderdag 26 december

Ik wil huren

Hoeveel huur betaal ik?

Om de huurprijs te berekenen, kijken we naar je inkomen, de samenstelling van je gezin en de kwaliteit van de woning.

De formule die we daarvoor gebruiken is:

inkomen/55 – gezinskorting – patrimoniumkorting + huurlasten + energiecorrectie = huurprijs

Is er iemand van je familie (1ste, 2de of 3de graad) erkend voor een ernstige handicap en heeft die persoon een inkomen? Dan is daar een vrijstelling op van maximum 14.865,77 euro. Dat betekent dat we dat bedrag aftrekken van het inkomen, en het dus niet meetelt voor de huurprijsbepaling.

Je inkomen bepaalt grotendeels de huurprijs. We kijken naar het inkomen van jou als referentiehuurder en van alle meerderjarige gezinsleden (behalve meerderjarigen die nog van een groeipakket genieten en gezinsleden met een ernstige handicap).

We nemen het inkomen van je meest recente aanslagbiljet en dat noemen we het referentie-inkomen. Dat gaat niet noodzakelijk voor alle gezinsleden over het inkomen van hetzelfde jaar.

Stel dat zowel jij als je gezin geen referentie-inkomen hebben, dan kijken we naar jullie huidige inkomsten.

Het gevonden inkomen indexeren we en delen we door 55.
Is je inkomen hoger dan een bepaalde grens? Dan delen we door 54, 53 of 52 in plaats van 55.

Vermindering van de huur

In sommige gevallen is het mogelijk om nog een extra korting te krijgen op de huur die berekend werd aan de hand van bovenstaande formule.

1. De gezinskorting

De gezinskorting is een korting op de basishuurprijs van 22 euro per kind of persoon ten laste. Woont je kind bij je ex-partner, maar verblijft het regelmatig in de sociale woning? Dan halveren we de korting en krijg je dus 11 euro korting per kind op je basishuurprijs. Elke partner krijgt dan de helft.

Heb je een kind of een meerderjarig familielid (tot de 3de graad) met een ernstige handicap ten laste? Dan verdubbelen we de korting en ontvang je 44 euro korting op de basishuurprijs.

2. De patrimoniumkorting en sociale huurschatter

Ligt de marktwaarde van je woning lager dan een bepaalde grens? Dan krijg je van ons een patrimoniumkorting, gebaseerd op de marktwaarde van de woning. Hoe goedkoper je woning op de private markt zou zijn, hoe hoger de korting die je krijgt.

De waarde van je woning bepalen we aan de hand van een schattingsmodel genaamd ‘De sociale huurschatter’. Daarbij wordt gekeken naar de ligging, het aantal slaapkamers of het bouwjaar. Op die manier kunnen we een nog juister bedrag op de waarde van je woning plakken.

3. Belastingvermindering

Heb je twee kinderen of meer ten laste of ben jij of iemand van je gezin ernstig gehandicapt? Dan kom je misschien in aanmerking voor de vermindering in onroerende voorheffing. Dat is een vermindering op de grondlasten die onze woonmaatschappij als eigenaar betaalt. We ontvangen deze vermindering en vergelijken dat bedrag met je sociale korting. Je krijgt het hoogste van de twee kortingen: ofwel de sociale korting, ofwel de vermindering op de onroerende voorheffing.

Lees er meer over de vermindering in onroerende voorheffing op de website van de Vlaamse Belastingdienst.

Vermeerdering van de basishuur

Extra huurlasten

Soms komen er, naast je huurprijs, extra maandelijkse kosten bij . Bijvoorbeeld kosten voor het huren van een garage, het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw, of het onderhoud van de centrale verwarming.

Goed om te weten

De huurprijs heeft een onder- en een bovengrens. Je betaalt nooit meer dan wat iemand voor een vergelijkbare woning in dezelfde omgeving op de private huurmarkt zou betalen. Je betaalt ook nooit minder dan de minimale huurprijs + energiecorrectie, ongeacht het inkomen van je gezin. De minimale huurprijs hangt af van de marktwaarde (basishuurprijs) van de woning.

Contacteer de dienst Verhuur